27. 4. svátek má Jaroslav

Znáte velikonoční plecovník? Řezníci odtajnili nejlepší recept

22. března 2021   (08:49)
Znáte velikonoční plecovník? Řezníci odtajnili nejlepší recept
foto: pribram.cz

Uzené maso je chutné, šťavnaté a při každé úpravě chutná skvěle. Příbramští řezníci proto připravili osvědčené české recepty, které zvládne opravdu každý. Dnes představí nejlepší recept na plecovník a velikonoční nádivku s kopřivami.


Tradičním velikonočním masem bylo v minulosti jehněčí, maso z beránka si ale chudší nahrazovali sladkým pečivem v jeho podobě. V současnosti se jehněčí maso už téměř nepřipravuje, nahrazují ho vepřové i hovězí pečeně, masové rolády, a hlavně uzené na všechny způsoby.

Všichni se už určitě těšíme na beránka, mazanec, jidáše a oblíbenou tradiční kopřivovou nádivku neboli hlavičku, sekanici či svítek s pořádným kusem šťavnatého uzeného masa. Její podoba se liší kraj od kraje, ale vždy by měla obsahovat zelené byliny, například čerstvě natrhané kopřivy, které symbolizují příchod jara.
Uzené maso je chutné, šťavnaté a při každé úpravě chutná skvěle. Příbramští řezníci proto připravili osvědčené české recepty, které zvládne opravdu každý. Dnes představí nejlepší recept na plecovník a velikonoční nádivku s kopřivami.

Velikonoční nádivka se obvykle pekla na Bílou sobotu a díky tomu, že se před Velikonocemi držel masový půst, připravovala se ve velkém množství. Jedla se teplá i studená. Dnes už se tyto zvyky tolik nedodržují a hlavičku můžeme péct během svátků kdykoli.

Jak si nejlepší nadýchanou velikonoční nádivku v pohodlí domova připravit?
VELIKONOČNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA

BUDETE POTŘEBOVAT
Uzenou krkovici/Uzenou pečeni s kostí (ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1kg)
Rohlíky/večky nakrájené na kostičky - 7 ks (doporučujeme nakrájet den předem)
Mléko - 200 ml
Vejce (žloutky a bílky zvlášť) - 6 ks
Máslo Kopřivy, pažitka - dvě hrstky soli, pepř, muškátový oříšek

POSTUP:
1.Do mísy vložíme nakrájené rohlíky a smícháme je s mlékem.
2. Přidáme ušlehané žloutky, uvařené uzené maso na kostičky, rozpuštěné máslo, nakrájené kopřivy s pažitkou, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme.
3. Poté z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme do připravené směsi.
4. Vše rovnoměrně vložíme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut na 200 °C dozlatova.
VELIKONOČNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA

BUDETE …
foto: pribram.cz

Kdo by toho uzeného neměl dosti, může si připravit ještě například tradiční velikonoční plecovník, neboli šoldru, který je oblíbený především ve Slezsku. Jedná se o kynuté těsto na chléb, plněné uzeným masem, slaninou, párky nebo klobásami.

VELIKONOČNÍ PLECOVNÍK

BUDETE POTŘEBOVAT:
Uzenou krkovici/Uzenou pečeni s kostí (ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1kg) – cca 400 g
Klobásy – 2 ks
Hera – 100 g
Mléko – 2dl
Cukr – 1 lžíce
Žloutky – 2 ks
Polohrubá mouka – 0,5 kg
Droždí – 1 kostka
Sůl

POSTUP:
1. Uzené maso si uvaříme ve vodě.
2. Do mísy vysypeme mouku a vzešlý kvásek (z droždí, mléka a cukru).
2. Přidáme žloutky, tuk, sůl a postupně zaděláváme s uzeným vývarem.
3. Těsto musí být hustější a vypracované tak, aby se lesklo a nelepilo.
4. Necháme vykynout a vytvoříme oválky, do kterých zavineme uzené maso a klobásy. Klademe na plech na pečicí papír a před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
Navíc od 01.03. do 24.03. 2021 probíhá v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny skvělá soutěž, při které mohou tři lidé vyhrát 10 kg uzenou kýtu. A jak se zapojit? Stačí nakoupit maso v Příbrami, Rožmitále pod Třemšínem, nebo v Březnici v hodnotě minimálně 200 Kč, či uzeniny, lahůdky nebo produkty z bistra minimálně za 100 Kč, vyfotit účtenku a zaslat na mail soutez@pribram.cz.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka







Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies