25. 4. svátek má Marek

Deště před dvěma týdny skutečně probudily houby

30. září 2024   (07:00)
Deště před dvěma týdny skutečně probudily houby
foto: pribram.cz / Karel Hutr (Bedla vysoká)

Jak předpovídají zkušení mykologové, růst hub začíná nejdříve po deseti dnech, ale spíše až po dvou týdnech od dešťů. První nálezy už hlásí houbaři napříč Českem, Příbramsko nevyjímaje.


V některých oblastech nacházejí houbaři i hřibovité houby, tedy praváky, ale i kozáky a křemenáče nebo klouzky. Ostatně klouzci rostou ve velkém i na Příbramsku, kde se lidé chlubí plnými košíky bedel vysokých. Ty nacházejí na loukách mimo les.

Hřiby rostou především zatím mimo region například na Rokycansku nebo Rakovnicku. A počasí je ideální na budoucí růst hřibovitých hub ve velkém. Je napršeno z předchozích dnů, a ještě pršelo ve čtvrtek a v noci na pátek. Takže podhoubí dostalo znovu vydatnou zálivku na nadcházející podzimní houbařskou sezonu.

Jak bylo již výše uvedeno, nejčastějším druhem v košících jsou bedly vysoké. Tyto houby jsou považovány všeobecně za pochoutku, přesto je každý nesbírá. Jsou z nich ale vynikající pokrmy. Bedla vysoká je jedna z nejoblíbenějších a nejchutnějších hub. Od jedovatých druhů bedel ji poznáme snadno. Klobouk má v mládí protáhle vejčitý, později se kuželovitě rozevírá a dospělá plodnice je až plochá s hrbolem na temeni. Na třeni v jeho horní třetině zůstává široký posuvný bělavý prsten s dvojitě roztřepeným okrajem a hnědou obroučkou.
Jejich příprava v kuchyni je rozmanitá. Ještě uzavřené klobouky mladých bedel můžeme naplnit směsí masa, kousky jiných bedel, sýra a slaniny. Bedly pak vložíme do pekáče, potřeme olejem a dusíme přikryté. Větší klobouky ve tvaru misky také můžeme plnit. Klobouky osolíme, dáme do pekáče a naplníme okořeněnou směsí masa a slaniny podle chuti. Pečeme do růžova a poté můžeme posypat sýrem a ještě zapéct.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr








Související

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies